Att köpa nya sommardäck

I Sverige så är det lag på vinterdäck fram till den sista Mars, och den 15 April så ska de plockas av, om inte vinterväglag fortfarande råder. Så i Mars börjar det alltså bli dags att fundera över sommardäck. Vi tänker prata lite mer om däck och vad du ska tänka på när du när du är på jakt efter nya!

När bör jag byta ut mina sommardäck?

Frågan om hur länge däcken håller är lite svår att ge ett rakt svar på eftersom att det beror på flera saker. Det beror på hur mycket din bil väger, hur mycket du kör, hur bra eller dåliga vägar du kör på och inte minst din körstil. Man kan förlänga livslängden genom att hålla koll på bilens hjulinställningar och lufttryck, för lite luft i däcken kommer att öka slitaget. Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm, dock så är det alltid bäst att byta tidigare än så.

Man får vad man betalar för

När man ska köpa nya däck så bör man tänka på att det faktiskt handlar om säkerhet, alltså inget man ska tumma på. Alla billiga däck behöver dock inte vara dåliga, men man bör vara medveten om att det kan innebära en del risker. I de flesta fall så är det bättre att lägga en extra slant. Vill man spara en slant så är det bättre att till exempel köpa nya exemplar av förra årets däckmodell. På så sätt får du fortfarande kvalitetsdäck men till ett bättre pris.

Att köpa rätt däck

Eftersom att däck finns i flera olika dimensioner så är det inte alltid helt lätt att veta vad som är rätt. Är du osäker på vad som passar din bil så titta på dina befintliga däck eller läs igenom registreringsbeviset. Har du tänkt att överlåta däckbytet till en verkstad så kan personalen hjälpa dig att hitta rätt.