Östgötatrallyt

Det drar ihop sig i Formel 1

Rally i all ära, men nu tänkte vi ägna en liten stund åt den snabbaste racingtävlingen av dom alla, nämligen Formel 1. Det ser ut att bli en mycket spännande avslutning på säsongen där två Mercedesförare dominerat från starten.

En händelserik säsong går mot sitt slut. Maktskifte, svenskdeltagande och otäcka olyckor, ungefär vad man kan förvänta sig av en helt vanlig säsong av Formel 1. Här kommer några av de senaste rubrikerna.

Nico Rosberg

Ännu ovisst om vem som vinner titeln

Ser man till oddsen så tycks det vara klart att britten Lewis Hamilton kommer att vinna årets mästerskap före teamkamraten Nico Rosberg. Med tre återstående lopp så skiljer 17 poäng mellan dem båda och bollen ligger förstås i Hamiltons hand, han har fördelarna. Men det är små marginaler i Formel 1 och mycket kan hända ännu. Eftersom man numera får 25 poäng för seger så räcker det med att Hamilton får bryta en tävling för att Rosberg ska kunna ta över ledningen. Dessutom så är det så att finalracet från och med i år ger dubbla poäng, så vinnaren av det sista loppet får alltså hela 50 poäng, tvåan 36 poäng och så vidare. Ännu är det inte över.

Mercedes säkrade konstruktörsmästerskapen

Över är det däremot i konstruktörsmästerskapen. Efter att Hamilton och Rosberg kommit etta och tvåa i Rysslands GP så ordnade man också så att Mercedes fick ett ointagligt försprång för Red Bull Racing som ligger på andraplatsen. Därmed så slipper Mercedes problemet som uppstår när två förare i samma stall konkurrerar men konstruktörsmästerskapen inte är avgjord. Man brukar då ge något som kallas för stallorder, att förarna inte ska köra osäkert och riskera att man kraschar så att båda tappar poäng. Nu kan båda köra för fullt, utan någon stallorder.

Bianchis tillstånd kritiskt efter olyckan

Om de ovanstående herrarna är på en bra plats just nu så är fransmannen Jules Bianchi på en helt annan plats. Det var i Japans GP som fransmannen kraschade svårt in i en hjullastare som var i färd med att köra bort en bil som tidigare kört av banan vid samma höghastighetskurva. Enligt rapporter från sjukhuset där Bianchi vårdas så är tillståndet fortfarande mycket allvarligt men bedöms som stabilt. Låt oss hålla tummarna för att allt går väl.