Östgötatrallyt

Mellan rallytävlingarna

Man fokuserar ofta på tävlingarna. Men det finns ju mycket tid mellan tävlingarna och mellan heaten. Vad behöver man tänka på om man ska satsa på en rallykarriär?

Mycket resande

Man kommer inte undan resekostnaderna när man börjar tävla i rally. Det finns tävlingar under hela året och vill man slå igenom måste man försöka hinna med så många som möjligt. Det är det bästa sättet för att träna och förbättra sina tider. Och man måste tävla och placera bra för att bli sedd.

Var beredd att lämna partner och familj under rallysäsongerna får då ska det bilas över hela Sverige.

Meka och åter meka

När man kör rally utsätter man bilen för otroliga påfrestningar. Och är man nybörjare så har man inte Red Bull-stallet bakom ryggen som erbjuder bilar och mekaniker. Det kan bli så illa att bilen går sönder under ett heat. Då har man på sig till nästa heat att försöka fixa det. Se bara vad Norström Rallyx-teamet skrev på sin sida. De hade verkligen en oturlig tävling och de var inte dem enda!

Man måste alltså bli bra på att meka. Eller så behöver man folk runt sig som kan bilmekanik. Under rallysäsongen kan det därför vara bra att köpa in reservdelar som löper störst risk att lossa eller förstöras. Det kan vara saker som drivknutar, bromsskivor, däck och kamremmar.

Träna

Man blir inte bra bara för att man gillar att köra fort. Det krävs träning i flera år. Många av dem som har lyckats inom sporten är antingen naturtalanger eller har jobbat upp sig från botten. Att köra rally är som vilken sport som helst: en stor del av ens fritid måste läggas på träning. Det är viktigt att veta hur man kör, träna teknik och veta vad man ska göra om man krockar eller tappar kontrollen över bilen.

Om du vill veta mer om hur man börjar köra rally så hänvisar vi till Svensk Bilsport.