Östgötatrallyt

Ogier – på väg mot VM-seger?

Det tycks som att det i motorsporten är väldigt vanligt att det varje år finns en klart lysande stjärna. I Formel 1 var det länge Sebastian Vettel innan Lewis Hamilton och Nico Rosberg började tampas om titeln.

När det kommer till rally är det däremot är solklart vem stjärnan är. Fransmannen Sebastien Ogier leder VM-tabellen och det gör han med väldigt många poäng. Fransmannen har verkligen kört bra hittills och det verkar inte som att det finns någon hejd. Inför Polens deltävling ligger Ogier på imponerande 138 poäng. I Monte Carlo plockade han 27, i Sverige 8, i Mexiko 28, Portugal 28, Argentina 21 och i Mexiko 26 poäng. Med andra ord har han hållit en oerhört hög nivå där hans åtta poäng i Sverige var ett undantag. Ogier favorittippas inför så gott som alla tävlingar. Det går att se på spelsidorna på nätet så som Bet365 där han ständigt är den stora favoriten. Något som rallyhistorien lärt fansen är dock att det snabbt kan vända. Du kan läsa på WRC:s officiella hemsida för att skaffa dig en bättre överblick över säsongen och Ogier i synnerhet.

Det finländska hotet

Det största och förmodligen enda hotet mot en fransk VM-seger är den finländska superstjärnan vid namn Jari-Matti Latvala. Latvala har verkligen kört imponerande men det har varit svårt att fullt ut lyckas hänga på fransmannen i toppen. All heder åt Latvala som fortsätter att köra bra. Latvalas sämsta lopp hittills i år är Portugal då han bara lyckades plocka på sig 2 poäng. Det är också den största skillnaden de båda stjärnorna emellan, Ogier har färre djupa dippar. Latvala ligger på 105 poäng vilket betyder att han har en uppförsbacke framför sig om han vill ikapp fransmannen. I rally är skillnaden rätt liten dock och det räcker med två bra lopp från Latvala och två rätt dåliga lopp från Ogiers sida för att det ska bli oerhört spännande.