Östgötatrallyt

Slipp trubbel på bilsemestern

Sommaren är här och många planerar att ta bilen på semestern. För att undvika tråkigheter, som att bli stående längs vägen med en rykande bil, finns det några saker du bör göra innan du ger dig iväg på den efterlängtade semestern.

Orkar bilen

Först och främst ska du se till att bilen är servad. Det innebär att en bilverkstad har gått igenom bilen och gett den det underhåll den ska ha. Vanligt underhåll är till exempel oljebyte, nya torkarblad, påfyllnad av spolarvätska och nya lampor. Har du AC, kan det vara läge att få den kollad och kanske påfylld. Att sitta i bilen en varm dag utan AC kan vara ganska slitsamt på stämningen i bilen. Se till att bilen har bra däck med tillräckligt mönsterdjup. Vet du att bilen har några slitna delar byt ut dem, även om det inte är akut. Man ska helt enkelt se till att bilen klarar en längre tid ute på vägarna och minimera risken för att något ska hända, genom att gå igenom allt ordentligt.

Att göra själv

Ha både varningstriangel och varselväst i bilen. Det är inte roligt att stå vid en vägkant och byta ett punkterat däck, utan att synas väl. All vistelse nära vägbanan utgör fara och det är viktigt att låta andra bilister få veta att det finns en bil ståendes i vägrenen. Både reservdäck och varningstriangel, ska alltid finnas i bilen. Andra saker som är bra att göra innan avfärd är att kolla olja, lufttryck i däck och spolarvätska. Nu är bilen redo för en tur på vägarna i Sverige eller Europa.