Faktum är att det finns en hel del rallycrossförare och entusiaster som har idéer om att själv bygga en egen rallycrossbana. Ett förverkligande innebär att du kan träna körning när du själv vill. Kanske till och med anordna lokala tävlingar.
Det är dock inte helt enkelt att anlägga en privat rallycrossbana. Kommunen vill säkerligen säga sitt. Det finns lagar och regler att följa. Viktigt är också att tala med de människor som påverkas av banan. Alla berörda bör vara underrättade och ha gett sitt ok. Annars kan ett överklagande av bygglovet komma som en oönskad överraskning. Ofta kan det handla om att förväntade bullernivåer gör att man missar bygglov, det finns ett sådant exempel från Resåkra, nära Sturup. Detta trots att man har en tradition av racing på platsen. Ett positivt exempel går att hitta i Bollnäs där motorklubben beviljats bygglov.
Bygglovet A & O
Det allra första för den som vill komma igång med rallycrossbanan är bygglov. Här skiljer sig reglerna något från kommun till kommun men sammanfattningsvis går att säga att inom stadsplanerat område är det nära nog omöjligt. Så fort du kommer utanför blir situationen en helt annan men du behöver fortfarande bygglov snarare än en bygganmälan. Du kan dessutom räkna med att det kommer krävas ett tidsbegränsat bygglov, rallycross har inte verkat vara något man går med på som permanent installation.Mer Rallycross-TV här.
Vad är rallycross
Rallycross är en rallyvariant som körs på korta banor, ofta inte mer än 1,2 kilometer. Här körs tre varv i högt tempo och där det är tillåtet att komma åt varandra något. En av de stora fördelarna med en rallycrossbana jämfört med traditionell rally är att åskådarna ofta kan se hela banan. Sverige har under en period varit ett av de mest framstående länderna inom rallycross och du hittar mer om sporten på svenskrallycross.se. Idag finns 7 klubbar anslutna till förbundet, ofta handlar det om klubbar som kanske sedan tidigare haft folkrace på schemat.
Spaden i marken
När alla förberedelser är klara, alla planer utstakade efter ritning och markundersökning är gjord är det bara att sätta igång. Att gräva med spade för hand kommer sakta ned arbetstakten rejält. Bättre är då att ta hjälp av maskiner som klarar jobbet. Grävmaskin och stubbfräs, rotationsfräs, är förmodligen de mest behövda maskinerna när det kommer till att gräva ut bland annat diken. Maskinerna kan man både köpa och hyra hos utvalda återförsäljare.
Välj rätt
Till en bana med hållfasthet bör man välja asfalt. Det är det bästa tänkbara underlaget. Asfalten måste ut på rätt sätt, banan skall vara jämn och fin. Vad man då behöver är en asfaltsfräs. Den kan köras med en lastare eller dylikt. Rally går också att anordna på allmänna vägar så länge kommun och de som kan tänkas störa går med på det. På så vis hölls det ett rally på en allmän grusväg i Korsberga.
Om och kring
Det kan behövas någon form av avgränsningar på vissa sträckor av banan. Dels för att skydda eventuella åskådare och som barriär som visar var banan faktiskt går. Tänk också på att ordna ordentlig plats för tävlingsbilarna och någonstans att krypa in i mellan varven, husvagnar eller manskapsvagn om du kan få tag på det. Bilda en rallyklubb och värva medlemmar till din nya fina bana.